Wat zoek je?

JOUW PLEK IN JOUW FAMILIESYSTEEM

Ik vind systemisch werken echt fantastisch en wil dit zo graag delen. Het verbaast me elke keer weer wat voor impact een opstelling heeft op mijn leven. (En op het leven van de mensen, die ik mag begeleiden)
Wil je meer lezen over wat een familie-opstelling ook al weer is, lees dan HIER mijn eerder geschreven artikel “Systemisch werken”. Wat een heel belangrijk thema is binnen familie-opstellingen is de juiste plek innemen in je familiesysteem. Ik zal hier meer over vertellen aan de hand van mijn eigen ervaringen.

Mijn eigen juiste plek innemen in mijn familiesysteem

Eén van de eerste opstellingen die ik voor mezelf mocht ervaren had als onderwerp dat ik graag meer vanuit mijn eigen innerlijke kracht wilde gaan leven en me niet zo verantwoordelijk wilde voelen voor alles en iedereen.
Ik was heel goed in voor iedereen zorgen, maar vergat daarbij de belangrijkste persoon in mijn leven… ik zelf. Daardoor was ik in een burn-out beland. Dat maakte het leven best zwaar en ik voelde dat ik dat al vanaf heel jonge leven was gaan doen. Verstandelijk gezien begreep ik nu best dat dat niet zo handig is, maar dit zijn patronen die we vaak vanaf heel vroeg in onze jeugd gaan leven en dat gebeurt op een onbewust niveau. Vanuit liefde stoppen we van alles in onze denkbeeldige rugzak en dat gaat lekker mee in ons verdere leven. En dat kan ‘zwaar’ aanvoelen. We willen graag dat het onze ouders en broers en zussen goed gaat; ook al kost dat jou veel energie en leef jij zelf niet je mooiste leven.

Verhelderend inzicht

De begeleider van mijn opstelling vroeg of ik representanten wilde vragen voor al mijn naaste familieleden uit mijn gezin van herkomst. Mijn ouders en mijn broer. Het veld bewoog. Ook de miskraam van mijn moeder kreeg een plek in de ruimte. Er was nog veel verdriet. Mijn moeder zat bij het overleden kindje. Ik voelde mezelf verloren en de plek voelde als zwaar. Ik wilde het gezin bij elkaar houden en voor iedereen zorgen. Terwijl dat niet kon.

Ik voelde dat ik die plek had ingenomen om meer verbinding te creëren tussen mijn ouders. Om de liefde te voelen, die ik niet altijd gevoeld had als kind. Maar ik voelde ook dat dat niet mijn verantwoording is als kind en ook niet als volwassene. Ik blijf altijd het kind van mijn ouders. Zij waren  verantwoordelijk voor mij tot mijn 18e en voor hun eigen leven en relatie. (Het maakt niet uit of je ouders nog leven of niet meer, je eigen plek innemen is in alle gevallen belangrijk!)

Ook wat betreft je zussen en broers en eventuele overleden kinderen, miskramen, abortussen is het heel belangrijk dat je op de juiste plek gaat staan en dat iedereen een eigen plek heeft en niemand vergeten wordt.
Als kind hoop je (onbewust) dat je dingen kunt gaan oplossen in de familie, vanuit liefde, vanuit een onbewust verlangen om bijvoorbeeld meer gezien te worden. Maar dat is niet jouw taak; dat was niet mijn taak, ik was maar een kind, dat is niet mijn plek.

Uiteindelijk kon ik op mijn eigen plek gaan staan. Gericht op mijn eigen leven. Dit voelde nieuw, voelde onwennig. Ik was het eigenlijk niet gewend om voor mezelf te gaan staan en te zorgen voor mezelf. Ik was meer gewend om te geven, dan om te ontvangen. Ook een patroon wat mij niet altijd verder hielp in vele facetten van mijn leven. (relaties, collega’s, vrienden) Wat wilde ik nu eigenlijk zelf?

Voor mijn eigen leven gaan

Op mijn eigen plek gaan staan bracht wel wat beweging in de opstelling. Iedereen moest even wennen aan de nieuwe plek waar iedereen op stond. Maar ik voelde wel dat dit echt mijn plek was en is. Ik mag voor mijn eigen leven gaan, voor de volle 100%. Ik mag verantwoordelijkheid nemen, maar dan alleen voor mijn eigen leven. De rest kan goed voor zichzelf zorgen. En zo niet, dan is dat hun lot. Uiteraard hebben mensen een meer of minder zwaar lot. Jouw lot omvat alle omstandigheden die ervoor gezorgd hebben dat je geworden bent wie je nu bent. Mijn ervaring is dat iedereen die zijn eigen lot echt onder ogen ziet dat ook aankan en daar kracht aan ontleent. Je kunt het lot van een ander niet overnemen. Je maakt zowel jezelf als de ander zwakker als je verantwoordelijkheid draagt voor iets van niet van jou is. Door onder ogen te komen wat van jou is (jouw lot) ontstaat bij jou kracht en verbazingwekkend vaak ook bij de ander. Dat is een gouden wetmatigheid waar je altijd op kunt terugvallen. Ik voelde dat het rugzakje een stuk lichter werd. Ik voelde het blije, onbezorgde kind in mij, dat zin had om te spelen, om onbevangen de wereld in te trekken. Heerlijk en tegelijkertijd ook zo onwennig…

Een belangrijke natuurwet in opstellingen

Als jij voelt dat er iets ‘zwaar’ voelt in jouw leven.
Als jij voelt dat je vaak de verantwoordelijkheid naar jou toe trekt.
Als jij vaak over je grenzen laat gaan.

Als jij moeite hebt met ontvangen.
Als jij vaak heel goed zorgt voor een ander, maar niet altijd zo goed voor jezelf.
Als jij moeite hebt met relaties.
Enzovoort, enzovoort.

Kan het zijn dat jij ook niet de juiste plek hebt ingenomen in jouw gezin van herkomst. Ik ben namelijk niet de enige die dat gedaan heeft… dit komt echt supervaak voor, is mijn ervaring van de afgelopen jaren. Realiseer je, dat je dat onbewust en vanuit liefde doet. En met de juiste begeleiding ook weer vanuit liefde kunt herstellen.

Jouw lot omvat alle omstandigheden die ervoor gezorgd hebben dat je geworden bent wie je nu bent. Mijn ervaring is dat iedereen die zijn eigen lot echt onder ogen ziet dat ook aankan en daar kracht aan ontleent. Je kunt het lot van een ander niet overnemen. Je maakt zowel jezelf als de ander zwakker als je verantwoordelijkheid draagt voor iets van niet van jou is. Door onder ogen te komen wat van jou is (jouw lot) ontstaat bij jou kracht en verbazingwekkend vaak ook bij de ander. Dat is een gouden wetmatigheid waar je altijd op kunt terugvallen. Dit is echt één van de belangrijkste natuurwetten binnen het opstellingswerk. Dat je jouw juiste plek inneemt in het systeem.  Jouw plek is de positie waar je het krachtigst bent en waar je toegang hebt tot je eigenheid en flair!

Maak je vrij!

Daarom gun ik iedereen in zijn/haar leven meerdere opstellingen. Om jezelf vrij te maken. Om je weg vrij te maken om je eigen leven te leven. Om je innerlijk vrij te voelen en je vrijheid en je leven te vieren. Het heeft mij al veel geholpen. Elke keer gaat er weer een laagje van die ui af. Het is een fantastische methodiek en ik ben dankbaar dat ik mensen hierin mag begeleiden. Je bent van harte welkom. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten.

Wil jij die stappen zetten en een stevig fundament voor je leven, neem dan contact op en maak hier meteen een afspraak. https://bit.ly/3jvJfgd Bel 06-31069622 of mail mij op info@coaching2magic.nl.